• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

חידוש חידושים

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ג אדר ב' תשס"ח
שאלה
לאחרונה בזמן קריאת התורה עולים לראשי חידושים, ובמוצאי שבת אני רושם אותם על דף, אבל הבעיה היא שלפעמים החידושים חולקים על פירושים של גדולים, האם אני הקטן יכול לרשום חידושים אלו למרות שגדולים חידשו אחרת. צירפתי חידוש לדוגמא: "וַיִּגְוַע יִצְחָק וַיָּמָת וַיֵּאָסֶף אֶל-עַמָּיו, זָקֵן וּשְׂבַע יָמִים; וַיִּקְבְּרוּ אֹתוֹ, עֵשָׂו וְיַעֲקֹב בָּנָיו". נשאלת השאלה מדוע בקבורת יצחק מוזכר עשו לפני יעקב. יכולנו לפרש שזה מפני הגיל, שעשו היה גדול יותר מיעקב שהרי הוא יצא לפניו ולכן התורה הזכירה אותו קודם, אבל פירוש זה נדחה מפני שבקבורת אברהם מוזכר יצחק לפני ישמעאל והרי ישמעאל היה גדול יותר מיצחק. לכן חשבנו לפרש שעשו, למרות כל מעשיו הרעים עשה מעשה אחד, שאומר עליו רבן שמעון בן גמליאל בבראשית רבה "אמר רבי שמעון בן גמליאל. כל ימי הייתי מכבד את אבי, ולא הגעתי לחלק המאה מן הכבוד שעשה עשו לאביו", עשו עם כל הרשעות שבו, הקפיד על כיבוד הורים ברמה הכי גבוהה שיכולה להיות, הדבר מוזכר גם בפסוקים, שעשו רצה להרוג את יעקב אבל רק לאחר מות אביו, על מנת שלא לצער את אביו ולכן בקבורת יצחק התורה מזכירה את שמו של עשו קודם ליעקב, על מנת להראות לנו את חשיבותה של מצוות כיבוד הורים וגם רואים מכאן שלמרות שעשו היה רשע הקב"ה לא קיפח שכרו בזכות המצווה אותה קיים.
תשובה
מותר לומר חידושים ופשטות המתחדשות בכל יום. העיקר הוא שזה לא יסתור את יסודות האמונה המקובלם עלינו מדורי דורות. לכן הדבר החשוב ביותר הוא ללמוד אצל תלמידי חכמים את יסודות האמונה של התורה. לאחר שאדם חמוש ביסודות אלו הוא יכול לחדש. כל עוד שאדם לא חמוש בכך ראוי שאת החידושים שלך תרצה בפני תלמיד חכם ואם יש דברים שאינם עולים ומתאימים למסורת הדורות ת"ח יעור על כך. בנוגע לחידוש שכתבת, לא נראה לי שהוא סותר דבר מוגדר וניתן להאמר. שתזכה להגדיל תורה לאמיתה של תורה.