• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

עוזרת גויה בניקיונות לפסח

רבנים שונים

י"ז אדר ב' תשס"ח
שאלה
אני גרה באופן זמני בחו"ל עם בעלי ותינוק. רציתי לשאול מה הדברים החשובים שעליי לעשות בניקיון לפסח. האם כל דבר ודבר מחייב ניקיון קפדני כמו: ארון הבגדים? מפני שיוצא שאין לי כל כך זמן במשך היום לנקות עקב התינוק שדורש ממני להרים אותו כל הזמן ואין לי משפחה או חברים להיעזר בהם. כמו כן, האם אפשר להיעזר בעוזרת שהינה גויה בניקיונות לפסח, ואם כן, כיצד נכון יהיה להיעזר בה?
תשובה
השלום והברכה מארץ הקודש! באופן עקרוני טוב וחשוב לנקות את הבית כולו. אבל כשקשה, אז אפשר להקל במצבים מסוימים: את הנקיונות לפסח צריך לחלק לשני חלקים: החלק הסידורי והחלק ההלכתי. אמנם זה חשוב וטוב לנקות את הבית כולו אך אין חיוב הלכתי לכך. מה נקרא החלק הסידורי? כל מקום בבית שאת בטוחה בוודאות שלא הכניסו לתוכו חמץ, כגון חדרי שינה, ארונות בגדים וכו'. מקומות אלו אין חובה לנקות לקראת הפסח. החלק ההלכתי הוא החלק אותו צריך לנקות כדי להימנע מאיסור חמץ בפסח. חלק זה כולל את המטבח, פינת האוכל, כיסים, תיקים וכל מקום אחר שיש בו חמץ במשך השנה. כאן צריך שיהיה נקיון סביר, שלא יהיה חמץ נראה בעין. ואם יש מקומות בלת ניתנים להשגה, אפשר לסתום אותם בדבק או בגבס, או לשפוך שם סבון או אקונומיקה שמקלקלים את הטעם ואז אין איסור חמץ. אם עדיין מאד קשה, יש המקילים לסגור את הארונות ולמכור אותם לגוי יחד עם המכירה של הקהילה, וסוגרים אותם באופן שלא ייפתחו בפסח. לגבי העוזרת הגויה, אין שום בעיה בכך, אבל חשוב שאת תבדקי אחריה, שהיא אכן ניקתה את החמץ. לסיכום: אם קשה לך, נקי רק את המקומות שבהם יש חמץ ודאי, ועוזרת גויה יכולה לעזור. בברכת חג שמח, הרב יונתן סרור