• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

ביעור חמץ ביום שישי

רבנים שונים

א ניסן תשס"ח
שאלה
השנה, חל ליל הסדר במוצאי שבת. מכיוון שאת ביעור החמץ צריך לקיים בבוקרו של יום ליל הסדר, דהיינו שבת, נתקלתי בבעיה. לא ניתן להדליק אש ביום שבת, ולכן איננו יכולים להבעיר את החמץ. המליצו לי לקיים את ההבערה בבוקר של יום שישי, יום אחד לפני, אך אם אעשה זאת, מה יהיה אם המוציא בקידוש שמתקיים בערב יום השישי?
תשובה
מבערים את החמץ ביום ששי בבוקר עד סוף השעה החמישית (בשעה 11:15). אין מבטלים את החמץ ("כל חמירא" אך אם לא יאכל יותר חמץ יכול לבטלו כעת). שומרים לשבת לחם עבור לחם משנה (ויש כאלו המשתמשים במצה עשירה בשבת זו). במציאות של ימינו, שיש כלים חד פעמיים יפים, כדאי להשתמש בכלים חד פעמיים בארוחות אלו ואז ניתן לאכול חמץ כל הארוחה, אך אם אדם חושש, יאכל בתחילת הארוחה כזית או כביצה פת, ואחר ישים את השאר בשקית, וימשיך את הארוחה. כך יש לעשות גם בסעודת הבוקר, ולסיימה עד שעה 9:55. אחר כך יש לבטל את החמץ ולנער את הפירורים. אם נשאר לחם, יש להרוס אותו. הדרך הטובה ביותר היא לשים עליו ספריי של ג'וקים וכדומה ולזורקו לפח. צריך לדאוג להיפטר מהלחם עד שעה 11:17 דקות. בשעה 1.15 ניתן להתפלל מנחה, ואחר כך לעשות סעודה שלישית. סעודה זו עושים ללא לחם (והספרדים אוכלים בה מצה עשירה), אלא רק בבשר ודגים וכדומה. הרב יוסף צבי רימון