• שבת ומועדים
  • קטניות

מוצרי שמן סויה

הרב ש. יוסף וייצן

ג ניסן תשס"ח
שאלה
הבנתי שמותר לאכול שמן סויה לאשכנזים, מכיוון שסויה לא נכללת בתקנה ובנוסף מכיוון שאינה נתערבה במים. מה הדין לגבי ’טופו’ (נעשה מסויה או משהו כזה) וחלב סויה? מה הדין לגבי ממרחי שוקולד שכתוב שהם לאוכלי קטניות, שמצד אחד עשויים מלפתית שאינה קטנית ומצד שני כתוב שזה לאוכלי קטניות? מה לגבי מיונז ומסטיקים?
תשובה
מנהג האשכנזים שלא לאכול קטניות. סויה מוגדר כקטניות, לכן אשכנזים לא אוכלים מוצרים שמעורב בהם סויה. לגבי שמן העשוי מקטניות, יש מעט אשכנזים שקיבלו את היתרם של מספר פוסקים שהקלו בשמן העשוי מקטניות. לגבי השוקלד שמעורב בהם ליפתית, כאן יש יותר פוסקים שהתירו. ודין ליפתית נראה כמו דין שמן הכותנה, מי שנוהג להקל בשמן כותנה יכול גם להקל בשוקולד עם ליפתית.