• שאלות כלליות

גיוס כספים לבניית בית כנסת

הרה"ג דוב ליאור

י אייר תשס"ח
שאלה
מה מותר ומה אסור בגיוס כספים למען בניית בית כנסת. האם מותר לקבל מכל אדם, מה הקריטריונים, והאם בכלל יש לחקור מה מקור הכסף? אשמח לקבל גם מקורות לעיון.
תשובה
לא נראה לי שצריך לחשוד בכל אדם, אולי גנב את הכסף. רק לא לקבל תרומות ממי שאינם יהודיים. אני לא מדבר על נוצרים, שמהם יש בעיה לקבל כיון שיש סברה חזקה שמה שנותנים כסף זה לא לטובת ישראל, אלא להאכיל אותם או לשפר את מצבם כדי שאחר מכן יכירו באותו האיש. אבל אם יש מי שאינו יהודי שמעריך את עם ישראל ומשום כבוד של עם ישראל מוכן לתרום ליישוב גן ילדים או גן שעשועים או לבנו בריכת שחייה, אם לא מזכיר את הנושא של הנצרות, מותר לקבל. את זה כותב ה"יד רמה" בחידושיו לבבא בתרא דף ח, שמותר לקבל דורון מנכרי שמכבד את עם ישראל, אם לא עושה את זה בגלל האמונה שלו, שהוא נוצרי וכדומה. אבל בית כנסת זה דין מיוחד שאין לקבל ממי שאינו שייך לבית הכנסת.