• מעשר כספים - כללי

מה נחשב כמעשר כספים

רבנים שונים

א סיון תשס"ח
שאלה
1) האם תשלומי ב"יס כמו קרן קרב, ביטוח וטיולים נחשבים כמעשר כספים? 2) האם חוגים נחשבים כמעשר כספים? 3) האם תשלום למעון או גן נחשב כמעשר כספים? 4) האם קיים מושג של "ניכוי", כמו במס שבו הוצאות מסויימות מנוכות מסך ההכנסה, ולכן צריך להפריש פחות, למשל תשלומי מעון, גן, בי"ס או חוגים?
תשובה
הכלל בדין מעשר כספים: 1. לא להיכנס למצב שבו צריך ללוות כסף מהבנק בריבית כדי לתת מעשר כספים. 2. כל הוצאה שהייתם מוציאים גם ללא חיוב צדקה לא נחשבת כמעשר. ולכן אם הייתם משלמים לקרן קרב, לטיולים ולחוגים עבור ילדכם גם ללא חיוב צדקה אינכם יכולים לחשב הוצאות אלו כמעשר כספים. 3. כל הוצאה שאדם לא היה מוציא אם לא היה עובד אפשר לנקות מהרווחים בשביל חישוב המעשר כספים. לכן אם לא היית עובד (או אשתך) לא היית שולח את ילדך הקטן לגן או למעון אתה יכולה לנקות הוצאה זו מהרווחים עליהם אתם משלמים. ואותו דין חל לגבי החוגים. הרב חיים כ"ץ