• מעשר כספים - ממה?

מעשר כספים- קיזוז הוצאות

רבנים שונים

כ"א אייר תשס"ח
שאלה
אני עובדת במחשב מהבית וגם מדברת בטלפון כחלק מהעבודה. בת הגדולה שלי במעון, הבן בינתיים איתי בבית, בשנה הבאה כנראה יהיה אצל מטפלת או במעון והבת עולה לגן. בעלי, כתוספת להכנסה מעבודתו (כשכיר בחנות דגי נוי) מגדל ומרבה דגי נוי בבית ומוכר אותם. לפני חישוב מעשר אנחנו מורידים מהרווחים על דגים את ההוצאות על ציוד ומזון שלהם, אבל יש גם הוצאות חשמל ומים שאיננו יודעים כמה אנחנו צורכים וכמה צורכים הדגים. כמו כן, האקוואריומים תופסים מקום ואנחנו נאלצים לא לעבור לשכירות בבית קטן וזול יותר. מה הסכומים שניתן לקזז כאן לפני חישוב החיוב במעשר? לגבי העבודה שלי - האם ניתן לקזז הוצאות עבור מטפלת ומעון? - ברור לי שלא הייתי שולחת למעון אם לא הייתי עובדת. מה לגבי גן? נראה לי שכן הייתי שולחת גם אם לא הייתי עובדת, אם המצב הכלכלי היה מאפשר זאת, אך איני בטוחה בדבר.
תשובה
ראשית יש לציין, שלרוב הפוסקים מעשר כספים הוא מנהג ואין לקחת הלוואה לצורך מעשר כספים ובוודאי לא הלוואה עם ריבית, ולכן מי שלא מבזבז את כספו לא צריך לתת מעשר כספים אם יכנס למינוס בבנק. מעשר כספים יש לתת מהרווח נטו ולכן כל הוצאה שלא היית עושה אם לא היית עובדת אפשר לקזז מהרווחים, כמו כן, את ההפרש בין שכירות דירה קטנה לגדולה אפשר לקזז. (זהו הכלל אבל אם קשה לך לחשב יש לגשת לרב באופן אישי). הרב חיים כ"ץ