• שאלות כלליות

תכשיטי אשה - האם יש בהם ערך?

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ח סיון תשס"ח
שאלה
האם יש ערך עצמי לאשה יראת שמים המעוטרת בתכשיטים, והאם יש הבדל בין תכשיט למשנהו? (השאלה באה כמובן על גבי הצורך הפשוט בלשמח את האשה בתכשיטים). אציין שאין בכוונתי לשאול האם מותר להתקשט, אלא האם יש בכך ערך או פנימיות. בפרט לאור העובדה שהבא"ח בספר ’עטרת תפארת’ כותב שאם אין הבעל יכול לתת לאשתו כ"ד תכשיטים שונים, יתן לה כ"ד תכשיטים בסדר מסויים.
תשובה
מכך שהקב"ה ברא את האשה כשבטבעה היא מחבבת תכשיטים כנראה שיש בבריאתו של הקב"ה כוונה טובה. כל דבר בעולם שאנו רואים שהוא מתגלה בדרך טבעית זהו סימן שהוא כנגד משהו בעולם עליון יותר ולכן יש לו מקום. היחס לתכשיטים קשור ליחס ליופי. חז"ל אמרו אין אשה אלא ליופי. כוונתם לא, חס וחלילה, ליופי גס וחיצוני אלא ליופי עדין פנימי ומוסרי. אולם כל הוייה פנימית יש לה התלבשות חיצונית. המציאות החיצונית יכולה וצריכה להיות תשקיף של ההויה הפנימית.