• השבת אבידה

כדורים שנמצאו על הגג

כולל דיינות בית אל

ו תמוז תשס"ח
שאלה
בסניף שלנו, שנמצא במתחם אולם ספורט של בית הספר, לא פעם נתקעים על הגג כדורי רגל. פעם אחרונה שהורדנו כדור שנתקע לנו הורדנו איתו עוד עשרות כדורים. מה דין הכדורים, יש בהם דין ייאוש בעלים ומותר לשחק או לא? חשוב לציין, שאי אפשר לדעת אם הכדור של ילדים קטנים שלומדים בבית הספר ולא יודעים שאפשר להוריד את הכדור, ומן הסתם התייאשו, או של ילדים שמשחקים במקום אחה"צ ואין להם אפשרות להוריד את הכדור. יש לציין גם, שהפתח נעול במנעול שיש מפתח רק לסניף, ואולי גם לשרת, לכן ילדים שמשחקים אחה"צ אין באפשרותם להוריד וגם ילדים של הבית ספר כנראה לא מורידים את הכדורים לפי הכמות שהייתה על הגג.
תשובה
מהשאלה מובן שאין עליה לגג בלי מפתח.לכן יש לשאול את בעלי המפתח אם שכיח שאנשים מבקשים מהם את המפתח לצורך הורדת כדורים. במידה ואף אחד לא מבקש או שזה נדיר מאוד שמבקשים, סימן שאנשים לא מעוניינים בטרחה הרבה בהורדת הכדורים והכדורים הם הפקר. (אם יש ביניהם כדור יקר מהרגיל הדבר ספק, ולכן לגבי אותו כדור הדין הוא שלכתחילה לא יקח ואם כבר לקח כבר יש מחלוקת בדבר, לשולחן ערוך זכיתם בכדור ואילו לרמ"א הדין הוא כפי שכתוב להלן לגבי מקרה שכן באים לבקש מפתח). אבל אם בעלי המפתח יגידו, שכן באים מידי פעם להוריד כדורים, הדין הוא: לכתחילה אין לקחת את הכדורים ובדיעבד, שכבר לקחתם, אם יש סימן אז צריך להכריז עליהם על ידי תליית פתקים וכדומה. ואם אין סימן, יש לשמור על הכדורים עד שיתברר מי הבעלים (אם בעלי המפתח יגידו שמאז שהורדתם את הכדורים אף אחד לא עלה להוריד כדור, יש להחזירם לגג). יש להוסיף, שאם ידוע לגבי כדור מסויים שהוא נמצא כבר חודשים רבים בגג, בכל מקרה אפשר לקחת אותו לעצמך. מקורות: שולחן ערוך חושן משפט, סימן רס, סעיפים ז,י, גר"א שם ס"ק כד. שולחן ערוך חושן משפט, סימן רסב, סעיף ח. שולחן ערוך חושן משפט, סימן רע, סעיף ב, ורבי עקיבא איגר שם. הרב ישראל שורץ,