• גזל ונזיקין

שימוש בחפצים על סמך יחסי קרבה ללא אישור מפורש

הרב ש. יוסף וייצן

ה אב תשס"ח
שאלה
אני בת שירות במעש [מרכז יום לאנשים בעלי צרכים מיוחדים] שהיחסים שם מאוד פתוחים-אצוות מביא מוצרים ל,הצוות למשל מביא מוצרים למע"ש ובמקביל לוקח מ"המעש". כוונתי למשל שאם צריך שקיות למעש אז אני מביאה מהבית,שאלתי אם מותר לי לקחת חד פעמי מהמעש כשאני צריכה [אוסיף שאם אבקש רשות מהמנהלת היא תנתן לי, רק שלא נעים לי לבקש ובאווירה אין כל כך צורך-כי הכל חברותי מאוד]. 2.אנו מתנדבים בבסיס צה"ל ,שם הצוות לוקח תרופות לעצמו באישור החיילים [אך לא באישור המפקדים הראשיים]-מותר לעזור לי בנשיאה של תרופות משם? משום שכבר נשאתי-כיצד עלי לתקן זאת? - בלי ידיעה שהמוצרים שייכים לבסיס השתמשתי באחד מהם-כיצד לתקן? - מתוך אי נעימות לקחתי ווזלין מהבסיס [המנהלת נתנה לי] ושבאתי להזירו גיליתי שנשפך לי בתיק, איני יודעת איפה מוכרים ווזלין באריזה כזאת-מה לעשות? 3.במעש אנו עובדים עם גומיות קטנות שנופלות, האם עלי להרים כל גומיה שנופלת לי ולחניכים? [זה מאוד קשה ומטריד]. האם עלי להחזיר למספק העבודה על הגומיות שהפלתי? אציין שיש מן מעגל של אני-נותנת למעש-המעש למספק העבודה -אני לוקחת ממספק העבודה, האם אפשר לסמוך על יחסים כאלו כפטור מגזל או שיש כאן גזל?
תשובה
בנוגע לשאלותיך: 1. מותר לך לקחת שקית כשאת צריכה ואת לא צריכה לשאול את המנהלת. 2. בנוגע לצה"ל, נראה לי שיש בכך איסור. את יכולה לקנות ווזלין בחבילה אחרת להחזיר. אם לא יקבלו ממך את פטורה. 3. לגבי הגומיות את לא צריכה לעשות דברים שהם לא הרגילות של העובדים והעובדה.