• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

שקע גרמא בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה תמוז תשס"ח
שאלה
1) האם ניתן להשתמש בשקע גרמא (של מכון צומת) בשבת להפעלת מכשיר חשמלי ע"מ להוריד (ולהעלות) במדרגות אשה מבוגרת שלא יכולה לרדת בכוחות עצמה ורוצה להגיע לבית הכנסת, כלומר, האם מקרה כזה מאפשר את השמוש בשקע? 2) במידה ומותר, האם ניתן לחבר ולנתק את מכשיר העזר מהשקע מספר פעמים ככל שנדרש [לדוגמה אפילו 4 פעמים במשך 10 דקות] (כמובן, שרק בזמנים הנכונים מבחינת השקע) או שהשימוש בשקע מותר רק במרווחי זמן ארוכים (כמו חימום אוכל בבתי חולים, פעמיים ביום) בין פעולה לפעולה?
תשובה
1) אני חושב שכן, זהו צורך גדול ואפשר ע"י גרמא. 2) מותר, כי זה פחות מאיסור דרבנן.