• זמני התפילה והיום

ק"ש בשעה מאוחרת

הרב בנימין במברגר

ו אב תשס"ח
שאלה
אם אדם שקשה לו לקום בבוקר מוקדם, ובימי החופש הוא קם רק ב-2 וחצי בדרך כלל, האם הוא יוכל לומר קריאת שמע בשעה 2 למרות שהוא פתח את העיניים ב-8 והוא אומר לעצמו בלב שהוא יניח תפילין יותר מאוחר. א. האם הוא יכול לקרוא את קריאת שמע בשעה 2? ב. מה זאת אומרת יקרא קריאת שמע ללא ברכות על אלו ברכות מדובר? ג. האם הוא יכול להתפלל 18?
תשובה
א. זמן קריאת שמע עד שלוש שעות זמניות מהבוקר (הזמן המדוייק לכל יום מתפרסם בלוחות שנה וגם באתר שלנו) ומכאן ואילך אדם שלא קרא קריאת שמע צריך לקרוא אולם אין לו שכר של קריאת שמע (ומקבל עול מלכות שמים בזמנה) אלא שכר של לומד תורה. ב. אדם שלא קרא קריאת שמע בזמנה יכול לקרוא את קריאת שמע עם ברכות קריאת שמע (הברכות שאומרים בתפילת שחרית לאחר "ברכו" עד לשמונה עשרה נקראים ברכות קריאת שמע) רק עד סוף שעה רביעית, סוף זמן תפילת עמידה. לאחר מכן יקרא קריאת שמע ללא ברכות אלו. ג. הוא אינו יכול להתפלל שחרית כי הגיע כבר זמן מנחה. אם הוא אנוס בשינה עד אחרי חצות הוא צריך להתפלל תפילת עמידה פעמיים, הראשונה לשם מנחה והשניה לתשלומין על שחרית.