• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד אמונה וחיזוקה

איך מתחזקים באמונה?

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ה אב תשס"ח
שאלה
גדלתי בבית דתי ומאז שאני זוכר את עצמי היה לי קשר עם אלוקים, בישיבה התיכונית עברתי תהליך של מה שנקרא "התחזקות" אחרי הישיבה התחלתי ללימוד בישיבת מרכז הרב וביום כיפור מצאתי את עצמי מסתפק בדבר קיומו של אלוקים. מאז עברו חמש שנים ואני מרגיש כמו ילד אבוד בעולם הגדול. בהתחלה ניסיתי להתעלם מהספק והמשכתי את לימודי בישיבה כרגיל. אחרי תקופה ארוכה הבנתי שזה כנראה לא יפתר ללא התמודדות ישירה התחלתי לקרוא ספרים שעוסקים באמונה - הוכחות וכו’ וכו’ ובנוסף ניסיתי לדבר עם כמה שיותר רבנים על הבעיה הזאת. אחרי שנה עברתי לישיבת הכותל שם המשיכו ההיתמודדיות היומיות שלי - מצד אחד הייתי לומד בישיבה אך מצד שני כל הזמן הספק היה לי בראש אחרי שסיימתי את השנה השניה בישיבה, התגייסתי לצבא ליחידה קרבית ומצאתי את עצמי שוב כאדם דתי מצד אחד עם סטנדרטים של תלמיד ישיבה אך מצד שני כל הזמן שואל את עצמי - מי אמר שזה אמיתי. משכתי את ההתמודדות לאחרי הצבא ולפני כמה שבועות הישתחררתי. הייתי לפני כמה ימים בסמינר אקדמאי של ערכים שבו כביכול מוכיחים מעבר לכל ספק את אמיתותה של התורה וכו’ אך לא חלף הרבה זמן וראיתי שכמעט לכל הוכחה יש מי שהוא שאומר הפוך. אני באמת רוצה להיות יהודי מאמין שמקיים את כל המיצוות אך זה חייב להתחיל באמונה אמיתית אני מאוד מתחבר לדת והכל וזה היה ואפשר להגיד עדיין כל חיי, אני לא רואה את עצמי חי חיים חילוניים. אבל אני כבר לא יודע מה לעשות -5 שנים כבר אני מתמודד אפשר להגיד על בסיס יומי בשאלת משמעות החיים וכל הזמן מוצא את עצמי באותה נקודה כואבת וקשה. אני מיתכון להתחיל ללימוד תורה בזמן אלול אבל אני לא יודע כמה זמן אני אחזיק במצבי הנתון מזה 5 שנים?
תשובה
אני מניח שלא אוכל לחדש בהוכחות לאמיתות האמונה. לאחר ששמעת את כל ההוכחות השונות עיקר העבודה שיש עליך לעשות זה עבודה אישית. כוח האמונה הוא כוח שהוא מעל ומעבר לשכל. כפי שאמרת עם הוכחות ניתן להתווכח. נכון שהשכל יכול להוביל לסבירות גדולה. האמונה היא דבר הגיוני שהשכל לא דוחה אותו. אולם גם לא מוכיח אותו בודאות של מאה אחוז. לשם כך יש לנו תכונה ישראלית מיוחדת והיא תכונת האמונה. האמונה היא כוח שהקב"ה נטע בכל אחד מאיתנו לזהות למה הוא מחובר ומה זר לו. האמונה היא כוח פנימי שניתן לנו לזהות מה חלק מן החיים שלנו ומה הוא מזוייף ולא חלק אמיתי מאיתנו. האמונה בבורא עולם היא צריכה לבוא מבפנים ממקור עליון יותר מאשר מן השכל. ההוכחות הם רק כלי עזר שעל גביו צריכה להיבנות האמונה. האמונה נמצאת בנו בטבע מגיל ילדות. אולם ככל שאנו גדלים כך יש צורך לפתח את תכונת האמונה. אמונה של אדם בוגר שונה מאשר אמונה של ילד קטן. חלק מן השוני זה עד כמה האמונה גם יש לה מצע של שכל והוכחות. אולם לא זה ההבדל העיקרי בענין האמונה. ההבדל בין אמונה בוגרת לאמונה של ילד היא בעומק של האמונה ובתפיסה הכללית שלה. ככל שאנו גודלים כך האמונה נהפכת להיות המבט הכי בסיסי וכללי שמלווה אותנו. בדור שתכונת האמונה היא מצרך נדיר קשה מאד לפתח את האמונה בטבעיותה ובפשטותה. אנו נפגשים עם המון דברים שיכולים כביכול לסתור את ציורי האמונה. זאת מחד, אולם מאידך אנו שנמצאים בדור של גאולה יש לנו משענת חזקה בכדי לבסס את ציורי האמונה על יסוד מה שאנו רואים מול עינינו. רק המחשבה בדבר הפלא של חזרת עם ישראל לארצו הוא יכול לתת את הצופן הפנימי בדבר השגחת ה' והמעורבות של ה' בהיסטוריה. הקריאה של המשנה בסוף מסכת סוטה שמתארת את זמננו כשהיא נכתבה לפני כאלפיים שנה מעוררת השתאות אל מול עומק הידיעה שהיו לחכמי ישראל. עיקר העבודה שלך היא להחזיר לעצמך את ציורי האמונה. בכל אופן כיון שנפשך דורשת הוכחות אתן לך רשימה שמצאתי במסמך שכתבתי . • תורה ספר מיוחד מצד צרופי אותיות. • התורה כתבה את מה שעומד להיות עוד לפני שהדברים קרו. דוגמא: משנה בסוף סוטה על דור עקבתא דמשיחא, פרשת האזינו. • הלכות שנאמרו והתבססו על עובדות מדעיות שלא היו ידועות. [סנפיר וקשקשת]. • ניסים ונפלאות שנעשו לרבים. • האמונה בסיפורים מוטבעת באדם לגבי נושאים רבים. אין טעות או שקר בסיפור דבר לרבים. • ההסטוריה של עם ישראל יחודית ומעידה על הכוח המיוחד שלנו. • הנצרות האיסלם לקחו מהיהדות. הנצרות התגלתה בטעותה עם הקמת מדינת ישראל. • גם לפי המדע הרעיון של בריאה הוא הגיוני יותר. באמריקה יש ארצות שאסור ללמד על דרווין. • סיפורים של אנשים שנפטרו וחזרו לעולם הזה. • גדולי ישראל והצדיקים מוכיחים את התוצאות המיוחדות של הדרך היהודית. בין מבחינת המידות שלהם ובין מבחינת היכולת שלהם לעשות ניסים ונפלאות. • עם ישראל עם יחודי בכשרונות שלו. – פרסי נובל – • הגודל והקוטן של העולם – מה גדלו מעשיך ומה קטנו מעשיך. • אין סוף רובדים לתורה מעידה על כך שהיא ניתנה על ידי אור אין סוף. • תפארת ישראל פרק א' - האדם יצירה יחודית שניתן לתת לה משמעות רק אם היא עם יעוד מעבר ליעוד של הבהמות.