• שבת ומועדים
  • סליחות

איך נשים אמורות לומר סליחות בחודש אלול?

הרב אוריאל טויטו

ט אלול תשס"ח
שאלה
איך בנות אמורות לעשות תשובה ולהגיד סליחות בחודש אלול ועד יום הכיפורים? האם הגבר שקם לסליחות לפנות בוקר במנין, האם הסליחה שלו היא גם עבור אישתו וילדיו, או שזה אישי? כי הרי אישה שומרת על הילדים בבית והיא לא יכולה להגיע לבית הכנסת ולומר סליחות , ואני יודעת שהאישה גם לא מחוייבת לכך, אז איך היא תוכל לעשות סליחה בצורה מושלמת ובאופן מקיף כמו שיש לגברים?. האם היא יכולה לקרוא את הסליחות לבד בבית בזמנה הפנוי, ולקרוא לבדה את י"ג מידות הרחמים? איך תוכל האישה לעשות סליחה ותשובה שהיא שוות ערך במהותה, והיא מקובלת בשמים כמו של הגברים?
תשובה
עיקר התשובה תלויה בכוונת הלב ולא באמירת סליחות. אומנם נשים יכולות לומר סליחות בביתן ביחידות (ודווקא לאחר חצות הלילה או ביום, בבוקר או לפני הצהרים, ולא לומר י"ג מידות ולא את הקטעי התפילה שבארמית מפני שהם נאמרים רק במניין), אבל לא מפני שהן אומרות ביחידות תפילתן פחותה משל הגברים. להפך, מפני שהיא מסורה לתפקידה כאם ושומרת ומטפלת בילדיה, ומוכנה להפסיד לשם כך את הסליחות, תפילתה מקובלת ביותר. והעיקר הוא לא סגנון התפילה אלא הכונה אמיתית להשתפר ולתקן את מה שצריך תיקון. ומי שמקבל על עצמו בכנות להתקרב לריבונו של עולם, מתחרט על חטאיו ומקבל על עצמו לתקן כמה שיוכל - תפילתו נשמעת והקב"ה מקבלה ברצון. לשנה טובה תכתבי.