• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

חג ה"סיגד"

הרה"ג דוב ליאור

י"א תשרי תשס"ט
שאלה
לפי מה שקראתי באינטרנט הבנתי שמשרד החינוך הכיר בחג אתיופי בשם "סיגד" כחג יהודי מסורתי שנחגג כתענית צום שבסופה סעודה. רעיון החג הוא בכייה על חורבן בית המקדש ותפילה לבניין הבית החדש בע"ה. האם יש לחג אסמכתא דתית וצריך לחוג אותו, כיצד עלינו להתיחס אליו בהיבט הדתי?
תשובה
מי שהוא לא מהעדה האתיופית לא שייך שיהיה חייב להתאבל בתאריך שלא נהגו להתאבל בו. אולם לגבי מי שהוא מהעדה האתיופית שנהגו להתאבל באותו היום יכול להיות שעשו את הצום הזה ממניעים טהורים לבכות על חורבן בית המקדש ולא ידעו על ט' באב שבו אנו צמים על בית מקדשינו שזה כתוב אף בנביא, אך הייתה להם מודעות לירושלים שהניאה אותם לקבוע את היום הזה. לעניות דעתי גם מי שהוא מהעדה לא מחוייב להמשיך את זה על אף שהמניע היה טוב אך זה נעשה בטעות ואת האבל לעשות בט' באב כמנהג כל עם ישראל.