• סוגי הכשרים

יש תווית או אין תווית?

הרבנות הראשית לישראל

כ"ז אלול תשס"ג
שאלה
מוזר הדבר שישנם משקאות חריפים בהם קיימים הכשרים אצל חלק מהיבואנים ואילו אצל יבואנים אחרים אין הכשר אף שמדובר באותו משקה ממש. למשל משקה בשם "מיני אוזו" שמיובא על ידי כמה גורמים.
תשובה
ההכשר למשקאות קלים או חריפים אשר קבלו הכשר מרבנים בחו"ל והמאושרים על ידי הרה"ר נעשה בשני אופנים: א. שינוי רכיבים לייצור הכשר וממילא ההכשר ניתן לפי פס ייצור ולפי קודי ייצור. במקרה זה ייתכן אותו מוצר ללא כשרות ובפועל גם אינו כשר בכלל. ב. פיקוח רבני משך כל השנה כאשר המפעל מייצר רק עם חומרים כשרים בלבד. גם במקרים הנ"ל יש לבדוק ולאמת שהמדובר באותו יצרן ומאותה ארץ כי ידוע שישנם רכיבים שונים בין מדינה ומדינה ובין יצרן ויצרן מאותה קבוצה. לכן משקה ללא כשרות יכול להיות לא כשר הגם שהוא זהה למשקה הכשר. משקה סמירנוף אייס למשל ללא תו כשרות אינו כשר כלל ולצורך הכשרות בוצעו שינויים ברכיבים והכשרת המפעל. לעומת זאת בוודקה מהולנד "אלקסדרוב" אין בעיה ברכיבים כלל, אמנם היות והמערכת משמשת גם לייצור יין נסך יש צורך בהשגחה צמודה. בברכה, הרב חיים לסרי, מרכז מחלקת ייבוא.