• קדיש

מתי אומרים קדיש יתום בתפילה

הרב אוריאל טויטו

ל תשרי תשס"ט
שאלה
1. האם ידוע המקור לאמירת קדיש יתום, לפי נוסח אשכנז, אחרי "מזמור שיר חנוכת הבית לדוד" שאומרים בתפילת שחרית לפני "ברוך שאמר"? 2. האם יש מקור לאמירת קדיש יתום אחרי שירת שיר הכבוד?
תשובה
המקורות לאמירת קדיש אחרי "מזמור שיר", לפני "ברוך שאמר" סוכמו בספר כף החיים סי' נ אות ו'. וטעם אמירת הקדיש הוא כדי להפסיק בין אמירת הקרבנות לאמירת פסוקי דזימרה. לאחר "שיר הכבוד" לא חייבים לומר קדיש, אולם מחמת האבלים נהגו לאומרו, שכן מתחילה היה המנהג שכל אבל אומר קדיש אחד (ולא היו אומרים קדיש אחד שנים או יותר יחד, כפי שאנו נוהגים היום לאומרו) ולכן כדי שיהיו מספיק קדישים לכל האבלים הוסיפו קדיש לאחר "שיר הכבוד", הוא "אנעים זמירות". ומשם השתלשל המנהג שאבלים אומרים קדיש זה, גם היום שמנהגנו שכל האבלים אומרים את הקדיש יחד.