• גזל ונזיקין

נזק בדלת שצריך להחליפה

הרב מיכאל יומטוביאן

כ מרחשון תשס"ט
שאלה
חבר דפק לי את הדלת של האוטו. הדלת כבר הייתה פגועה קודם כך שממילא הייתי צריך לתקן. האם אני יכול לדרוש ממני השתתפות? האם יש הבדל ממילא הייתי מחליף דלת ואין זה משנה כלל אם יש לה מכה אחת או שנים? אשמח גם להפניה למקור.
תשובה
המזיק ממון חבירו באופן שאי אפשר לתקנו, שמין את ערך החפץ לפני הנזק ולאחריו, והמזיק משלם את ההפרש (ראה סימן שפז' ס"א). כשהנזק בר תיקון חייב לשלם לו עבור תיקונו (ראה שם בש"ך ס"ק א, ובערוך השולחן סימן שפז סעיף א). במקרה שתיארת, חבירך צריך לשלם עבור תיקון הנזק שהוא הזיק, ואם עלות התיקון לא התייקרה בעקבות נזקו הוא פטור מתשלום. אם חבירך גרם לכך שא"א לתקן את הנזק אלא צריך להחליף את הדלת, עליו לשלם את ההפרש בין עלות התיקון של הנזק הראשון לערכה של דלת חדשה. כל האמור כאן הוא באופן שלא מחלת לחבירך, במידה והיתה מחילה באופן כלשהוא, תכתוב לנו באיזה אופן מחלת ונברר את ההלכה. הרב מיכאל יומטוביאן