• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

קבורת יעקב ליד לאה

הרב ש. יוסף וייצן

ט"ז כסלו תשס"ט
שאלה
מדוע ביקש יעקב מבניו להקבר ע"י לאה ולא ע"י רחל שאותה מאוד אהב?
תשובה
השאלה אינה מדוע יעקב נקבר ליד לאה, הרי ברור שיעקב יקבר בקבר אבותיו שנמצא במערת המכפלה. השאלה היא מדוע לא קבר את רחל במערת המכפלה. ועל כך אומר יעקב בפרשת ויחי: "וַאֲנִי בְּבֹאִי מִפַּדָּן מֵתָה עָלַי רָחֵל בְּאֶרֶץ כְּנַעַן בַּדֶּרֶךְ בְּעוֹד כִּבְרַת אֶרֶץ לָבֹא אֶפְרָתָה וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת הִוא בֵּית לָחֶם". ורש"י שם באר: "ואני בבאי מפדן וגו' - ואע"פ שאני מטריח עליך להוליכני להקבר בארץ כנען ולא כך עשיתי לאמך שהרי מתה סמוך לבית לחם. כברת ארץ - מדת ארץ והם אלפים אמה כמדת תחום שבת כדברי ר' משה הדרשן ולא תאמר שעכבו עלי גשמים מלהוליכה ולקברה בחברון עת הגריד היה שהארץ חלולה ומנוקבת ככברה. ואקברה שם - ולא הולכתיה אפי' לבית לחם להכניסה לארץ וידעתי שיש בלבך עלי אבל דע לך שע"פ הדבור קברתיה שם שתהא לעזרה לבניה כשיגלה אותם נבוזראדן והיו עוברים דרך שם יצאת רחל על קברה ובוכה ומבקשת עליהם רחמים שנא' (ירמיה לא) קול ברמה נשמע וגו' והקב"ה משיבה יש שכר לפעולתך נאם ה' וגו' ושבו בנים לגבולם". יוצא אם כן, שיעקב קבר את רחל על פי הדיבור בדרך ולא במערת המכפלה.