• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

האם השתחוות לצלב בגדר יהרג ובל יעבור

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג כסלו תשס"ט
שאלה
כבוד הרב שלום, אני מתכנן להעביר שיעור בנושא יהרג ובל יעבור. יש לי מספר שאלות הקשורות לצלב ולנצרות . 1. האם הנצרות נחשב לעבודה זרא לכולי עלמא? 2. האם השתחוות לצלב נחשבת לעבודה זרה לכל הדעות? 3. אם מכריחים אדם יהודי (היום) להשתחוות לצלב, האם הוא צריך למסור את עצמו על קידוש השם? 4. במידה והוא לא חייב למסור את עצמו, האם מותר לו להחמיר על עצמו ולמסור את עצמו על קידוש השם? אשמח אם הרב יוכל להתייחס בתשובתו לנושא של ענידת צלב בשו"ת יחווה דעת חלק ג’ סימן ס"ה כפי שמצותת בסוף התשובה. "שהגאון הראשון לציון רבי יעקב מאיר זצ"ל, קיבל מדליית זהב בצורת צלב, והיה עונדה על חזהו לכבוד ולתפארת בעת שהיה מבקר אצל הנציב העליון ואף הצטלם עם המדלייה הזאת. ואין ספק שהסתמך על דברי הפוסקים הנ"ל. וכן עיקר להלכה ולמעשה." תודה ויישר כוח.
תשובה
1. הנצרות נחשבת מבחינתנו לעבודה זרה! יהודים מסרו את נפשם על קידוש השם במסעי הצלב ובספרד והעדיפו לעלות על המוקד באוטודהפה ובמרתפי העינוויים של האינקויזיציה ולא התנצרו. 2. צלב המשמש לפולחן נחשב לעבודה זרה בפרט אם דמותו של אותו האיש תלויה עליו. 3. השתחוויה לצלב משמעותה פולחן ויש למסור על כך את הנפש. 4. צלב שאינו משמש לפולחן, כגון: בול, אינו ע"ז אך יהודים התרחקו עד כמה שאפשר גם מצלבים להוציא שימוש הכרחי (כגון לשלוח מכתב בשוויץ). סימן פלוס בעברית הוא קטוע אך אם במדפסת אין סימן פלוס אחר משתמשים בו, כגון: +.