• מחשבים ואינטרנט

אינטרנט ללא חסימה

הרב אוריאל טויטו

כ"ו כסלו תשס"ט
שאלה
1. א. יש לי בבית אינטרנט ללא חסימה האם יש בעיה להשתמש בו? חשוב לציין שאני נכנס רק לארבעה אתרים, כולם אתרים כשרים, ביניהם ערוץ שבע והאתר שלכם. זאת ועוד אני לומד שיעורי הדף היומי דרך האינטרנט. חשוב מאד להגיד שאין לי נסיון כזה גדול כי אני לא גר בבית לבד או משהו. האם אני יכול להשתמש באינטרנט גם למטרות לימודיות בית ספריות של חול, אסור בכלל או מותר לגמרי? ב. יש לנו במשפחה חיוב לאינטרנט ללא חסימה. האם מותר להשתמש באינטרנט הזה עד שיעבור זמן ההתחייבות? (חשוב לציין שאני נכנס אך ורק לאתרים של דתיים ולא בלבד שהם כשרים) ואם אסור, האם מותר לי להמשיך ללמוד את הדף היומי דרכו? עד שהרב יחזיר לי תשובה, בעז"ה, אני משתמש באינטרנט רק לדבר מצווה. 2. אני רוצה ללמוד בעתיד בישיבת בית אל או מרכז הרב אבל אני חושש איך אני אוכל בעתיד למצוא פרנסה?
תשובה
באמת אינטרנט ללא תוכנת חסימה הוא בעייתי מאוד, וקשה להתיר את השמוש בו, מפני שהוא מעמיד את האדם בפני נסיונות שרוב בני האדם לא מצליחים לעמוד בהם. ולכן עליך לבקש מהוריך שיתקינו תוכנת חסימה על האינטרנט שלהם. תאמר להם שיעשו זאת למענך, ולמען שאר המשפחה. גם אם יש התחייבות לחברה אחרת, הרי היום לכל החברות ישנה אפשרות לחסימה, וצריך לבקש מהם להפעיל אותה לבינתיים. מה עוד שבדרך כלל ההתחייבויות הללו הם נוגעים לסכומי כסף קטנים שכדאי לוותר עליהם כדי להרוויח את הרווח הגדול שבאינטרנט נקי. צריך להבין שאינטרנט ללא תוכנת חסימה פוגע בזה שמשתמש בו וגורם לו נזק רב. זה כבר מזמן לא רק בעייה של דתיים, זה בריאות נפשית. הנזקים שאתרים מסויימים יכולים לגרום לילד הגולש בהם עצומים (ובכוונה איני רוצה כעת לרחיב ולפרט). אני בטוח שהוריך היו מוכנים לשלם הרבה מאוד כדי להרחיק אותך ממקום שמזיק לך, אז שייוותרו על מעט הכסף שהתחייבו לחברה שמספקת מוצר שפוגע בבן שלהם, ויעבור לחברה מוגנת. אומנם מאחר ואתה משתמש באינטרנט ללימוד תורה, שכנראה לא תוכל למצוא במקום אחר, נראה לי שניתן להתיר לפי שעה, עד שתעברו לחברה בטוחה יותר, בתנאי שאתה לא משתמש במחשב כשאתה לבדך. תדאג שבשעה שאתה עם המחשב אחד מפני המשפחה "יפתיע אותך" ויבוא מדי פעם לראות מה אתה עושה. ומה טוב אם תבקש מהוריך, עד שיתקינו חסימה לאינטרנט שיעבירו את המחשב למקום מרכזי בבית, לסלון או למקום אחר שבו תמיד נמצאים כמה בני אדם. כמובן שהיתר זה הוא רק לזמן קצר, עד שתתוקן חסימה. ובעניין הפרנסה, גם אני למדתי עד גיל מבוגר בישיבה, וברוך ה' אני מתפרנס בכבוד ולא חסר לי דבר. הישיבה עוזרת לאדם לבנות את הבסיס של חייו וחיי משפחתו, וממנה יכול כל אחד להמשיך, אם ללימוד תורה ואם ללימוד מקצוע אחר. והנסיון מראה שדוקא אלה שלמדו בישיבה "ובזבזו" כמה שנים לפני שרכשו מקצוע אחר, הרוויחו בסופו של דבר גם פרנסה שמכבדת את בעליה וגם תורה שממלאת את החייהם בתוכן. בהצלחה