• שאלות כלליות

שבולת שועל

הרה"ג דוב ליאור

י"ג טבת תשס"ט
שאלה
יש שאלה מענינת. אחרי שפרופ’ פליקס ז"ל הוכיח ש-OAT אינו שיבולת שועל ואינו ממיני דגן, מסתבר שאפשר לברך מזונות כי לא גרע מאורז (?) אבל מה עם ברכה אחרונה. הרש"ז אוירבך ז"ל קבע, שכיון שנהגו בזה איננו משגיחים בדבריו. השאלה אם קביעה זו היא מוסכמת. האם לאור זה כדאי להשתמש בזה למצה בפסח? למשל לחולי ציליאק.
תשובה
אין לברך על זה מזונות, כי רק על אורז קבעו חז"ל באופן מיוחד שברכתו מזונות ובארצות מסויימות הוא עיקר המזון. אבל אם נהגו לברך על זה מזונות, שיברכו. לגבי מצות, במצות צריך להיות תכונה שזה מגיע לידי חימוץ ורק חמשת מיני דגן מחמיצים. ולכן אם זה ספק שיבולת שועל סימן שזה לא מגיע לידי חימוץ ואי אפשר לעשות מזה מצות.