• כלאים

כלאיים באדנית תבלינים

מכון התורה והארץ

ט"ו טבת תשס"ט
שאלה
1. שתלתי באדנית הנמצאת במרפסת צמחי תבלין כגון: פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בזיליקום, קורנית ורוזמרין. (בזרעים). מהו המרחק לענייני כלאיים (אם יש בכלל) בין סוג צמחים למשנהו? 2. אם כבר שתלתי חלק מהם, האם מותר להשתמש בהם כי אולי קרובים מידי? האם אפשר לחצוץ בין האדמה ע"י מחיצה בתוך האדנית או שמא צריך להזיז את הצמח (התבלינים בני חודשיים)? 3. האם נכון שדיני כלאיים הם למראית עין בלבד, אם מדובר במרפסת בקומה רביעית, סגורה מכל הכיוונים ואף אחד לא רואה מה קורה בא, אז אפשר להקל?
תשובה
1. בצמחים הנ"ל יש להרחיק 15 ס"מ. 2. אפשר להשתמש אולם צריך להרחיק את עקרי הצמחים. 3. מראית עין היא לגבי דין ההרחקות, אולם לא דנים על קומה 20 או מקלט וכדו'. אלא הדין הכללי של כלאים הוא במראית העין. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי