• שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

מים חמים בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ד טבת תשס"ט
שאלה
בהנחה שהדלקנו ביום שישי את הבוילר החשמלי והברזים שלנו בבית אינם "פרחים", כלומר: אין 2 ברזים נפרדים למים החמים והקרים אלא ברז אחד שככל שמזזים אותו שמאלה המים הולכים ונהיים חמים, וימינה- קרים, באמצע- פושר-חם בדרגות שונות (הברזים הסטנדרטים). האם בערב שבת או בבוקר אנחנו חייבים להשתמש רק במים ה"קפואים"- כלומר לכוון את הברז ימינה לגמרי ולא לסטות מילימטר שמאלה (שזה מאד קשה בחורף) או שיש אפשרות לכוון לאמצע- לפחות למים פושרים? אם כן, אז עד היכן- מים שהיד סולדת בהם או משהו אחר? האם גם לרחוץ פני תינוק זהו אותו דין?
תשובה
אם הבוילר ממשיך לדלוק בשבת אין ברירה אלא להשתמש במים הקרים ביותר. הפתרון - לא לשכוח לכבות את הבוילר לפני שבת. גם אם הבוילר דלק עד הרגע האחרון ולא הוציאו ממנו כמות גדולה של מים, המים בתוך הבוילר רותחים וכל הוצאת מים חמים ממנו מכניסה מים קרים לתוך המים הרותחים והם מתבשלים בהם. ואין הבדל אם הוצאת המים החמים רק מפשירה מים קרים או שהיא לשם המים החמים, הבעיה היא בהכנסת מים קרים לבוילר שאי אפשר למונעה. אם ידוע שהוצאה כמות גדולה של מים חמים לפני שבת, כגון מקלחות לבני הבית, ווידאו שהבוילר הופסק לפני שבת, מותר לפתוח בשבת את ברז המים החמים