• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

בל יראה ובל ימצא בכלי החמץ

הרה"ג יעקב אריאל

י"ט אדר תשס"ט
שאלה
זה כמה שנים שאני מסתפק בדבר השאלה עד כמה לנקות את כלי החמץ לפני פסח. מצד אחד הגמרא אומרת פרורים בטלים אך לפי הבנתי זה רק אם הם לא ראויים למאכל אדם. מצד שני פחות מכזית לא עוברים עליו. אך אולי הארון של הכלים מצרף את החמץ שבכלים להיות כזית, בפרט אם נחמיר שכזית זה בגודל זית של ימינו. ואלי הפירורים הדבוקים לכלים הם נחשבים לא ראויים למאכל אדם. אם נניח שהם ראויים או שפרורים לא בטלים וגם שיש להחמיר שהארון מצרף לכזית וכזית הוא קטן מאוד מה צריך לנקות מכלי החמץ: כל פרור? כל שומן שרוף? כל כתם שמנוני? או שמא בבדיקה בעלמא שאין פירורים רציניים מספיק? האם צריך לבצע בדיקה כזאת תוך כדי בדיקת החמץ בערב פסח בדוקא. אם נאמר שצריך לנקות הכל אולי כחידושו של מרן הרב שפירא זצוק"ל שמספיק לבדוק שניקו ותו לא? שאלה נוספת: אמרו לי מנסיון שהמיקסר (מערבל) מלא בקמח. אכן פתחתי אותו והוא מלא בקמח ובצק. אך אולי זה נחשב "אבוד ממנו ומכל אדם" כיון שאדם רגיל שאינו טכנאי אינו פותח את המיקסר אף פעם (למרות שיש אנשים כמוני שאינם טכנאים שתמיד מנסים לתקן בעצמם תקלות ופותחים לשם כך את המיקסר מדי פעם). או שמא נאמר שבאופן כזה הביטול מועיל ואין צורך בבדיקה כיון שזה סגור בברגים וחיבורים. אשמח מאוד לתשובה עוד לפני חג הפסח הקרוב באם זה מתאפשר לרב.
תשובה
רק אם מעוניינים להשתמש בכלי בפסח עצמו יש להכשירו ע"י הגעלה ולשם כך לשפשפו ולנקותו היטב עובר להגעלה. לכלוך שאינו יורד בניקוי יש לללבנו באש. אך אם מצניעים את הכלי במקום סגור, די לנקותו נקוי רגיל. על החמץ הבלוע בו, וכן השומן השרוף וכדו', אין עוברים על בל יראה. וכן הקמח שחדר לתוך המיקסר אין עוברים עליו בב"י ואין צורך לפתוח את המנוע.