• אכילה מחוץ לבית

כשרות במקום ללא תעודה

הרה"ג יעקב אריאל

ל סיון תשס"ט
שאלה
לאחרונה אכלתי בחנות גלידה "פינגווין" בכפ"ס. לחנות אין תעודת כשרות. כששאלתי על כך נאמר לי ע"י המוכרת כי "הכל פה כשר. ממילא המשגיח אף פעם לא בא ולכן בעל הבית הפסיק את התשלום על ההשגחה". כמו כן ראיתי כי בעל הבית שעמד בתוך החנות הוא אדם דתי עם זקן ונראה במבט ראשוני כירא שמיים ואמין. כמו כן נאמר לי ע"י אחד הקונים (נראה מסורתי) כי החנות קיימת כבר 50 שנה והיא ידועה ככשרה. האם נהגתי נכון כשהחלטתי בעקבות כל האמור לאכול שם? האם אכן מקום שבו בעל הבית נראה אדם ירא שמיים ונראה שאפשר לסמוך עליו, אין צורך בתעודת כשרות, ע"פ הכלל של "עד אחד נאמן באיסורין"? האם יש הבדל לעניין זה בין מקום בשרי לחלבי? אם כן האם ניתן במקום חלבי להסתפק בלשאול את בעל הבית על הכשרות במקום. לדוגמא לשאול אותו ממה מורכבת הגלידה? באמרת אגב ראוי לציון טעמו של בעל הבית כי אם ממילא המשגיח לא בא, אז למה לשלם סתם?! מעבר לכך, האם מעדות המוכרת על התנהלות המשגיח ניתן ללמוד על רמת הכשרות הכללית ברבנות עיר זו? האם יש הבדלים ברמת הכשרויות של הרבנויות המקומיות או שניתן בלב שקט לסמוך על כולן? אודה לרב על תשובה מקיפה לכל שאלותי גם אם רבות הן שכן הדבר חשוב לי ביותר וחשוב גם באופן כללי למבקרים באתר. נ.ב אודה מאוד על תשובה שמתיחסת לצדדי ההיקל השונים ולדעות השונות הקיימות בנושא ולא רק לדעה מסוימת בהלכה (במחילה, גם אם היא של הרב המשיב).
תשובה
אין להיכנס למקום שאין בו תעודת הכשר. אל תאמין לדברי הבעלים גם אם יש לו זקן ופאות, הוא רוצה לחסוך את התשלום למשגיח ולכן מעליל עלילות. הפץ בין מכריך את האיסור להיכנס למקום שאין בו הכשר.