• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

ניגון בשבת בבית כנסת

הרה"ג דוב ליאור

ט תמוז תשס"ט
שאלה
הייתי בבלגיה לפני כמה שנים. התפללנו בשבת בבית הכנסת הגדול בבריסל. להפתעתנו בתפילת הבוקר התחלנו לשמוע מוזיקה, והתברר שבחלק העליון של הבית כנסת היו מנגנים בפסנתר ועוגב, כנראה גויים. האם זה נכון להשמיע מוזיקה בשבת, והאם נכון הוא שבבית המקדש היו הלווים מנגנים בשבת? אם כן, מה ההשלכה לגבי היום אפילו שאין בית מקדש, האם זה מוקצה ועוד.
תשובה
בבית המקדש ודאי שהלווים נגנו גם בשבת אבל בבית כנסת בזמננו לא ראוי לעשות כן (אמנם יש מי שרצה להתיר ביו"ט לומר לגוי לנגן אבל לכתחילה לא ראוי לעשות כן). זה לא מריח ריח של יהדות, למרות שאין בזה איסור דאורייתא. ישראל קדושים לא עושים דבר כזה בשבת וביו"ט.