• הלידה ומה שאחריה

הלכות דולה - תומכת לידה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י תמוז תשס"ט
שאלה
אשתי ואני גרים בהתיישובת ביו"ש. היא משמשת כדולה - תומכת לידה. מתברר שהתופעה היום מאד מבוקשת. היא מתחילה קשר עם יולדת וחותמים חוזה, זה בערך בחודש השישי להריון. מה קורה אם הלידה מתרחשת בשבת, מה עושים? האם אפשר לענות לטלפון? האם אפשר לנסוע בשבת עם רכב? האם אפשר לחזור? הרב אני חייב לציין כי לא האמנתי כל כך בחיוניות, עד ששמעתי עדויות מנשים שאשתי ליוותה, שלולא היא, הם לא היו יולדים הרבה ילדים (אשה שילדה את בנה השלשי, לאחר שחוותה 2 לידות קשות, ובזכות הלידה עם אשתי, תלד ב"ה עוד ילדים רבים, ע"פ עדותה) חשוב לציין כי אם אשתי לא תוכל לעבוד בשבת, המשמעות שהיא לא יכולה להתחייב לשום יולדת, מה שאומר שהיא לא יכולה לעבוד בתחום (אבל אם אסור, אז אסור). שמעתי שיש רבנים שמתירים לעשות הכל ויש רבנים שלא מתירים לעשות כלום.
תשובה
עם היולדת חוששת להיות לבד בלי הדולה בשעת הלידה והחששות יש בהם סיכון, מותר לדולה לנסוע איתה. ואם זה פינוק בלבד אסור.