• במהלך ההריון

תשעה באב ויום כיפור בהריון מתקדם

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג תמוז תשס"ט
שאלה
ברצוני לקבל הנחיות מעשיות לקראת צום תשעה באב ויום כיפור. בע"ה בתשעה באב אהיה לקראת סוף חודש שביעי (שבוע 31), וביום כיפור בע"ה אהיה לקראת סוף חודש תשיעי (שבוע 39). רופאת הנשים שמטפלת בי, הנחתה אותי לשתות בצומות כרגיל (2-3 ליטר מים ביום) בטענה שהצומות הללו הם בזמן שההריון הוא בשלב מאוד מתקדם וחוסר שתייה עלול להביא ללידה מוקדמת ועלול לסכן את העובר. הנחייה זו של הרופאה היא לכל אישה בשלב מתקדם כזה של ההריון ורק לאישה בשלבים הראשונים זה בסדר שלא תשתה, כי מקסימום תהיה הפלה. ה’ ישמור. (לדעת הרופאה זה לא נורא!). הרופאה אמרה לי שרק במידה ולא ארגיש טוב, אז שאוכל. תודה רבה, בשורות טובות ובע"ה שבית המקדש ייבנה במהרה!!
תשובה
במחילה מכבודה של הרופאה, לא מפיה אנו חיים. רק בהריון בעייתי יש להתיר שתיה בצום תשעה באב ויום הכיפורים. בהריון רגיל יש לשתות הרבה בערב הצום, להימנע מאכילת דברים מלוחים, להרבות במלון ואבטיח. בצום עצמו - לצמצם את איבוד הנוזלים, להימצא במקום קריר ולא להתאמץ (כגון: להתפלל בבית ולא בביהכ"נ). אם מופיעים צירים להפסיק מיד את הצום, לשתות משקאות המכילים סוכר (לא דיאט), לאכול לחם מרוח בריבה, דבש, שוקולד וכדו'.