• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

איך יתכן שהאדם נברא בצלם אלוקים?

הרב יעקב כהן

ג מרחשון תש"ע
שאלה
כתוב בצלם אלוקים ברא אותו... את האדם. אם נאמר של-ה’ אין גוף ולא דמות הגוף אז איך זה שבצלמו ברא אותנו? אז יש פה סתירה אם ברא אותנו בצלמו אז יש לו גוף ודמות חיצונית.
תשובה
שאלת שאלה יפה, והתשובה היא פשוטה - כל שמות ה' שבתורה, ובכללם שם 'אלהים', אינם מבטא את עצמות ה', שכן עצמות ה' כלל אינה ניתן להשגה מצידנו וממילא לא שייך לקרוא לה בשם, אלא השמות כולם מבטאים צדדים שונים בהתגלות ה' בעולם. ולדוגמא, כשם שה' מנהיג את העולם במידת הדין ובמידת הרחמים, כך ה' טבע באדם את התכונות הללו. וכשם שהקב"ה מתגלה אלינו כבורא יוצר עולמות חדשים, כך הוא נתן לאדם כח להיות יוצר ומחדש דברים בעולם (כמובן שה' בורא יש מאין, בעוד שהאדם יוצר דברים מתוך 'חומרי הגלם' שברא ה'. כדאי ללמוד את המפרשים על התורה שדנים בביטוי 'צלם אלוקים' ובדבריהם עולות משמעויות שונות של צלם אלוקים שבאדם, וכן ללמוד את דברי הרמב"ם בתחילת מורה נבוכים שדן בכך.