• שבת ומועדים
  • שנים מקרא ואחד תרגום

תמונות של בנות במאבק על הארץ

הרה"ג דוב ליאור

א שבט תש"ע
שאלה
היה לי וויכוח עם בת בעניין תמונות של בנות שנמצאות במאחזים. הבת שאלה את הרב לגבי העלאת תמונות של בנות ממאחזים לאינטרנט. ותשובת הרב הייתה: "לא נראה לי שיש איסור בכך, ויפה שאתם מקפידים על צניעות". עכשיו לשאלתי. לעניות דעתי, ומה שלמדתי מרבותי, הזוהר הקדוש כותב ’’מאן דנטיר ברית הוא ירית ארעא"- פירוש: רק מי שהוא שומר את בריתו (שזה עיניו) רק הוא ירש את הארץ. ולימדונו רבותנו-"שכל המביט באצבעה של אישה כאילו הביט במקום התורף", לומר שאפילו ראית תמונה- גם הפנים מטושטשות, ואפילו מבט קל. הרי כבר נאמר: "עיניים רואות הלב חומד וכלי המעשה גומרים". האם לא כדאי לנו ורצוי לנו לקדש את עצמנו במאבק על ארץ הקודש? לא כדאי לנו להחמיר בזה - במיוחד לאור זה שרבים מהנוער שבמאחזים "לא חזקים"? וידוע שהיצר הרע תלוי בעיניים, לא רואים כלום. אין יצר הרע, עובדים את ה’ בשמחה, ובונים את ארץ הקודש. ולא חסר תמונות של א"י, בניה, ריקודים וכו’ של בנים שאפשר לשים באינטרנט. אשמח לתשובה.
תשובה
יפה שאתם מקפידים על ענייני הצניעות. אבל ההשוואה בין תמונה לראיה בפועל זה דבר חדש ולא מצינו את זה בהלכה. ברור שצריך להתרחק גם מדברים האלה, לכתחילה ודאי שראוי להתרחק מזה. זה לא כלול במה שחז"ל אמרו "המסתכל באצבע קטנה של אשה כאילו מסתכל במקום התורף", זה מדובר כאשר מסתכל לא בצניעות או מסתכל בהרהור. כאשר אדם מסתכל בתמונה שמעוררת אצלו הרהורים זה לא בסדר. למעשה, באמת אין צורך להביא את התמונות האלו באתרים.