• שאלות כלליות

כהנים על פי הבית יוסף

הרה"ג דוב ליאור

כ"ב מרחשון תש"ע
שאלה
לפני מספר שבועות, נשאל הרב בענין נישואים, לכהן, של בת יהודיה וגוי. הרב ענה, כי המחבר אוסר נישואים אלו אך הוסיף שקיימת דעה המתירה אותם. שאלתי היא: ידוע, כי כאשר יבנה בית המקדש יהיה צורך לברר מחדש את יחוסם של הכהנים, שהם היום כהני חזקה בלבד. והיה אם יתברר כי דעת המחבר היא הנכונה, האם פירושו של דבר הוא שכל מי שקבלו את הדעה המקילה וצאצאיהם יודרו מן הכהונה? שאלה זו יכולה להשאל לגבי כל ענין הנתון במחלוקת אך נראה לי שבדוגמא זו, של כהנים, התוצאות יכולות להיות קשות במיוחד.
תשובה
אפילו אם נאמר שהכהן עובר איסור בנישואין כאלה, אין פה פגם שפוסל מן הכהונה. זה כמו כהן בעל מום שהוא עדיין כהן. בכל אופן, כל דור הולך לפי הפוסקים של אותו הדור, ומה שיקרה בימות המשיח - ידון אז בסנהדרין, אבל אנחנו לא יכולים לקבוע לפי הנתונים של היום מה יהיה אז. כמו ששאלו בתלמוד בסוף מסכת נידה אם מתים שעתידים לחיות לעתיד לבוא מטמאים או לא, ואחד החכמים ענה שאז יבוא גם משה רבינו איתם, וזו שאלה תיאורטית לעתיד - אז נשאיר את השאלה פתוחה.