• שבת בצבא

פתיחת שער למכונית בשבת

הרה"ג דוב ליאור

ז אדר תש"ע
שאלה
האם בפתיחת שער המחנה בשבת יש בעיה של מסייע לדבר עבירה במקרים הבאים: 1. נסיעות מנהלתיות של המפקדים. 2. נסיעות אישיות של המג"ד. 3. הורים שבאים לבקר את ילדיהם המשרתים בבסיס. מה ניתן לעשות על מנת שלא לפתוח את השער במקרים אלו?
תשובה
זו שאלה די כאובה. בעיות אלו קיימות גם בישובים. אם זה נסיעה בתפקיד כמו בט"ש אין שום בעיה. אבל סתם נסיעות זו בעיה. לכן לדעתי צריך לדבר עם המפקדים ולדרוש באופן חד משמעי לסדר שער שאפשר להזיז ביד, שכל מי שבא ואינו בתפקיד ציבורי ביטחוני יוכל להזיז לבד, אבל אי אפשר לחייב שומר שבת לחלל שבת לדברים לא חיוניים שלא דוחים שבת. וזה גם הפקודות של צה"ל. וכמו שאי אפשר לחייב שבת להתגלח בשבת בשביל מסדר וכדומה, וחייב רק בפעילות בט"ש בשבת, אבל זה עוול לחייב אדם לחלל שבת בשביל אדם שרוצה לבקר את חברתו בבסיס וכדומה, וזו כפייה נגד התורה. תשובת הרב יעקב אריאל האם פתיחה של שער פוגעת בעירוב של כל הבסיס?