• הפטירה והשבעה

דיני מת בשבת

הרב רואי מרגלית

ג שבט תשס"ד
שאלה
כיצד נוהגים כאשר אדם נפטר כמה דקות לפני כניסת השבת? האם הגופה מוקצה ואסורה בטילטול? האם בני המשפחה אוננים כל השבת, ולכן אסורים במצוות עשה (תפילות, קידוש, וכד’)? מה הדין לגבי מת הנמצא בבית בשבת? כיצד נוהגים בו? מה מותר? מה אסור? מתי קורעים קריעה?
תשובה
א. המת הוא מוקצה. ודיני מוקצה במת והאפשרויות להזזתו בסימן שי"א בשו"ע עיין שם. ב. האבלים עליו אוננים עד הקבורה ופטורים ממצוות עשה, וכל זה עד כניסת השבת ומצאת השבת והלאה אך לא בשבת עצמה כמפורש בשו"ע אורח חיים סימן ע"א סעיף ב'. ג. ראה א'. ד. אין לקרוע בשבת אף אם עומד על המת בשעת יציאת נשמה. ובכל מקרה המנהג היום גם בחול לאשכנזים לקרוע לפני יציאת המטה לקבורה (גשר החיים) ולספרדים אחרי הקבורה (ילקוט יוסף). הרב רואי מרגלית.