• ריבית, השקעות ובנקים

השקעה בבורסה וקופות גמל

הרה"ג יעקב אריאל

ו שבט תש"ע
שאלה
השקעה בבורסה, ניירות ערך, קופות גמל וכדומה: 1. האם אין זה נחשב אסמכתא, שנפסק שלא קונה? 2. האם צריך שיהא היתר עסקא כתוב? הרי עצם ההתעסקות בלקבל אחוזים מחברה מסויימת לכאורה זה גופא העיסקא? 3. חברות שמחללות שבת, האם אפשר לומר שאני מסייע בצורה כזו שאני לא זה שמחזיק אותה וגורם לה לחילול ולכאורה אני לא עושה כלום שגם בלעדי יחללו שבת, ולפי זה יהא מותר להשקיע בהן? (מעיקר הדין)
תשובה
השקעה בבורסה משמעותה קניית חלק בשותפות של מפעלי תעשיה או מסחר. האם שותפות בעסק, כשהמטרה להרוויח בכך ולבסוף העסק לא מצליח, נחשבת לאסמכתא? בודאי שלא. וכן לעניין התר עיסקא, שותף בעסק לא צריך התר עיסקא כי זו העיסקא עצמה. אך אם השותפות היא בבנק וכדו', אם אין לבנק היתר עיסקא אסור להיות שותף בו, וכן אג"ח. ובאשר לשבת. אסור ליהנות מרווחים שנוצרו בשבת, אפילו בהתר ק"ו ברווחים מחילול שבת שאסור להנות מהם. ובנוסף לכך, יש כאן מסייע לדבר עברה גם אם חילול השבת ייעשה בלעדיך סוף סוף כספך מסייע לחילול שבת.