• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

השמות אופיר ושבא בתנ"ך

הרב דוד חי הכהן

י"א שבט תש"ע
שאלה
שמי אופיר ועל אף שאני חילוני, מזה כמה שנים שאני מחפש תשובה לשאלה בהקשר של שמי בתנ"ך. את השאלה אני שואל כל רב שבמקרה אני פוגש אם בעבודה, בבית כנסת בחגים או אפילו סתם בתחנת אוטובוס. את התשובה, איני מצליח למצוא ואני מקווה שתוכל לעזור לי. שאלתי הינה כדלהלן: 1. בספר בראשית, פרק י’, פסוק כ"ט, מצויין כי לבנו של נח, שם, היה בן בשם עבר. ולעבר היה בן בשם יקטן, וליקטן היו כמה ילדים, ביניהם שני אחים - שבא ואופיר. 2. בספר מלכים א’ מצויין כי למלך שלמה היו יחסי מסחר מצויינים עם ממלכת שבא וארץ אופיר (ארצות הזהב). שאלתי, אם כן, היא מה הקשר שבין שני האיזכורים הללו לשמות שבא ואופיר? האם בני הארצות שבא ואופיר היו בעצם צאצאיהם של שני האחים? מדוע, מכל בניו ובני-בניו של נח נבחרו דווקא שני אלו להיות מוזכרים שוב בתנ"ך?
תשובה
לא מצאתי במפרשים אך ייתכן ושמות אלה, כמו שמות אחרים שהיו לבני נח, כמו: מצרים כנען חוילה ועוד, רומזים על היותם אבות לעמים שהתפתחו מהם ועל שמם נקראו ארצותם. גם בנים אלו כוש, פוט, כנען ועוד נזכרו עוד בתנ"ך ולאו דוקא שבא ואופיר. בדברי חז"ל נאמר כי יקטן היה צנוע ולא החשיב את עצמו ולכן זכה לבנים מרובים, ואולי מסיבה זו נתברכו בניו בעושר ובחכמה, בזכות צניעות אביהם.