• מצוות ישוב וכיבוש הארץ

מגורים בנגב נחשבים כבארץ ישראל

הרה"ג יעקב אריאל

י"ב שבט תש"ע
שאלה
שמעתי הרצאה בה דברו על גבולות וציינו שם את נתיבות, שנמצאת במדינת ישראל אבל היא לא חלק מארץ ישראל. האם יישובים שלא כלולים בגבולות ארץ ישראל (כדוגמת נתיבות והישובים סביבה), הם חלק מא"י? האם יש לחשוש שאין מקיימים בהם מצות ישוב הארץ? האם אפשר לרכוש דירה בנגב בראש שקט?
תשובה
ראה באהלה של תורה ח"ד, סי' ו-ז, על מצות ישוב הארץ בגוש קטיף שייבנה וייכונן מחדש בבי"א. ובקיצור, מצות ישוב הארץ נוהגת בכל רחבי א"י, כולל הנגב, ולדעת הרמב"ן גם בגבולות ההבטחה מנהר מצרים עד נהר פרת. רק לעניין חיוב תרומות, מעשרות ושמיטה יש הבדלים בין תחום עולי בבל לתחום עולי מצרים. ורבים סבורים שנתיבות נמצאת בתחום עולי מצרים.