• שומר ושואל

מפתח שנשבר בדלת בדירה שכורה

כולל דיינות פסגות

ו ניסן תש"ע
שאלה
אנו גרים בדירה שכורה. עקב קושי בפתיחת דלת הכניסה הפעיל בננו כוח והמפתח נשבר בפנים באופן שאי אפשר להוציאו ויש להחליף מנעול. האם עלינו לשלם את הוצאות ההחלפה משום שהמפתח נשבר באשמתנו או שמא על בעל הבית לשלם בהנחה שמדובר בבלאי סביר?
תשובה
מסתבר, שאין על בעל הבית לשלם על תיקון המנעול מכיוון שהוא נשבר באשמתכם בסופו של דבר. ניתן למצוא מקור לדבר זה מדברי הגמ' המבארת שהשוכר חמור מחבירו ונלקח בדרך לעבודת המלך, פטור המשכיר מלהעמיד חמור נוסף. הסיבה לדין זה, על פי המתבאר בתוס', "אומר לו משכיר הרי שלך לפניך דמצי א"ל מזלך גרם שאילו היתה בבית לא היתה ניטלת ואפילו אינה חוזרת דלא דמי למתה דהכא מוכח דמזלא דידיה גורם". אם כן, כל שכן במקרה שלנו, ששלחתם ילד קטן שלא יודע להפעיל כח סביר במצב שהמנעול קשה, שאתם הגורמים ופטור המשכיר מלתקן. הרב חננאל פאטשינו