• לוויה, קבורה ובית הקברות

מה כותבים על המצבה

הרב דוד חי הכהן

א אייר תש"ע
שאלה
1. המנוחה נפטרה בערב, לאחרי צאת הכוכבים אבל לפני חצות הלילה. מהו הנוסח המקובל לניסוח תאריך הפטירה "נפטרה אור ליום י"ג אדר", "נפטרה בליל י"ג אדר", "נפטרה ליל י"ג אדר", או "נפטרה ליל יום י"ג אדר"? 2. ידוע לי שנהוג לרשום את תאריך הפטירה, אך מה המנהג לגבי תאריך הלידה? 3. מה נהוג בנוגע לשם המשפחה? המנוחה ובעלה רשמו את נישואיהם במדינה בעלת חוק שלכל אחד שני שמות משפחה, שם משפחה ראשון מצד האב ושני מצד אבי האם. לאחרי נישואין נהגו בעת ההיא שהאישה מוסיפה לשני שמות המשפחה את המילה דה (של) ואת שם המשפחה הראשון של הבעל. כשהתאלמנה הורידו לה את החלק הקשור לבעלה. מעל לזאת, המנוחה גרה שם רק כתושבת קבועה אך הייתה אזרחית ארגנטינית בלבד ושם היא רשומה בשם הנעורים בלבד - השם המופיע על תעודת הפטירה הישראלית. לשם הזה יש סיפור: לאחרי שינוי בשלטון, סב המנוחה מצד האב ("השותף היהודי") נרדף לברזיל מאירופה במחבוא ולא נרשמה המשפחה בירידתה מהאוניה. למרות מאמצי הסב שותפיו הנוכרים מצאוהו והרגוהו. האלמנה וילדיה (ילידי אירופה) הבריחה את הגבול לארגנטינה ובחרה שם המוני ונפוץ בשפה הספרדית "סנשז" כדי להיסתר מרודפי בעלה וכספיו. איך שלא יהיה, המשפחה כולה רשומה כאילו כולם ילידי ארגנטינה ומכיוון שאין מסמכי הגירה מברזיל ואף לא מאירופה לברזיל אין דרך לדעת את שם המשפחה המקורי. האם יש סיבה לרשום את השם הנ"ל בו הייתה ידועה המשפחה שהתגאה בהיותה "משפחת סנשז היהודית" בארגנטינה או שכדאי להשמיט אותו בכלל? 4. עברנו שנה קשה מבחינה כלכלית ואנחנו כבר על סף משבר כלכלי, ולמרות זאת ברצוני להקים כבר את המצבה (כבר חלפה יותר משנה מתאריך הפטירה). האם יש גמ"ח או עמותה לעזור למשפחות נזקקות בעלויות המצבה, ואם כן האם תוכל להפנות אותי עליהם?
תשובה
1. לא נהוג לציין לילה או יום אלא תאריך הזמן, י"ג אדר, בלבד. 2. נהוג לציין את תאריך הלידה או לכתוב אחרי תאריך הפטירה בן כך וכך שנים. 3. לא נהוג לציין שם משפחה אלא לכתוב מרת פלונית בת פלוני ופלונית לבית (שם משפחת ההורים) ואחר כך אשת או אלמנת פלוני. ורק אם היתה מפורסמת לטובה בכינוי מיוחד כמו "משפחת סנשז היהודית" אפשר להוסיף את המילים היתה ידועה לטובה בשם משפחת פלוני, אבל אם לא היה לכינוי פרסום לטובה אין צורך. 4. לא ידוע לי.