• תורה, מחשבה ומוסר
  • בקשת סליחה

העלבתי מישהו והא עוד לא סלח

הרב שמואל הולשטיין

כ"ז סיון תש"ע
שאלה
אם פעם העלבתי מישהו, לפני הרבה שנים, והוא כנראה עדיין זוכר וכל פעם שאני עוברת לידו הוא נראה כעוס, כנראה שעלי הוא כועס, מה עלי לעשות?
תשובה
אדם שפוגע בחברו צריך לרצותו, כלומר, לפייס אותו. הטוב ביותר במקרים כאלו זה 'לשים את הדברים על השולחן' - לגשת אליו ולבדוק האם עדיין הוא כועס, ובמידה וכן - יש להתנצל. לאחר מכן מבואר בשולחן ערוך מה קורה במידה והוא לא מוכן לסלוח: "אפילו לא הקניטו אלא בדברים, צריך לפייסו; ואם אינו מתפייס בראשונה, יחזור וילך פעם שנייה ושלישית, ובכל פעם יקח עמו שלשה אנשים, ואם אינו מתפייס בשלשה פעמים אינו זקוק לו. (מיהו יאמר אח"כ לפני י' שבקש ממנו מחילה)" (שולחן ערוך אורח חיים סימן תרו סעיף א). לכן אם אינו מוחל לאחר פעם אחת בשיחה כנה ונעימה, יש לגשת לאחר זמן עוד כמה פעמים. במידה ואינו מוכן לבסוף למחול, אזי אין עלייך יותר חובה לפעול בעניין. ועל כך אומר הרמ"א: "והמוחל לא יהיה אכזרי מלמחול" בהצלחה.