• במהלך ההריון

לשקר כדי שלא לחשוף הריון

הרב דוד חי הכהן

ה תמוז תש"ע
שאלה
כבוד הרב שלום, תודה לאל אני בתחילת ההריון ואני לא מעוניינת לחשוף זאת בשלב זה. בעבודה התחילו לשאול אותי האם אני בהריון ואני משיבה לשלילה. אימא שלי אמרה לי שאם שואלים אותי האם אני בהריון אסור לי לומר שלא ועלי לומר את האמת, אך חשוב לי מאוד לשמור על כך בסוד כל עוד אני יכולה, כי ידוע שחז"ל אמרו "אין הברכה שורה אלא בנסתר מן העין". מה ההלכה אומרת בעניין? קראתי באתר תשובה בנושא ואני מניחה שאם אענה את התשובה: "כשיהיה מה לספר ב"ה, אספר"- המבין יבין... כלומר: ישתמע מכך שכן, אני בהריון. כמו כן שמעתי שלפי הרבי מילובביץ’ יש המלצה לא לספר עד חודש חמישי. מה עלי לעשות כששואלים אותי ואני לא רוצה לומר שאני בהריון? מתי מומלץ לפי ההלכה (עדות המזרח) לספר לכולם על הריון? תודה רבה!
תשובה
אין צורך לספר, ויש ללמד אנשים כי זהו עניין פרטי שאינך רוצה לדבר עליו וכאשר ירצה הקב"ה שכולם ידעו הוא ידאג לזה, ומה שהוא הסתיר אין לך רשות לגלות. כמובן שלהורים אפשר לספר כדי לשמחם ולקיים בזה מצות כיבוד אב ואם ולבקשם שלא ידברו על כך. לאחרים אין צורך לספר אלא כשיוכלו לראות אז אפשר לאשר אבל לא לפני כן.