• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לתלמידי ישיבה

איך להיות תלמיד חכם?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ז תמוז תש"ע
שאלה
אני כבר בשיעור ג בישיבה גבוהה אך אני מרגיש שאני קצת מפספס. אני לא רואה שאני מצליח לזכור את כל מה שלמדתי, ק"ו שלא להרגיש שליטה מלאה בחלקים שונים בתורה - הלכה אמונה וגמרא בעיון ובקיאות. אני מבין שכנראה עשיתי טעות והתפזרתי על יותר מדי נושאים במקביל אני רוצה לתקן ו"להתחיל מחדש" בע"ה, ושאלתי היא מה הסדר יום המומלץ? חוץ מסדר בוקר - עיון וצהרים - בקיאות, שכך הם סדרי ישיבתנו, מה בסדר ערב ומה בהפסקת צהרים וכדו’ (אני מתבייש לשאול רב בישיבה המלצות), איך אגדל להיות תלמיד חכם?
תשובה
איני יודע מדוע אתה מרגיש שאתה קצת מפספס, כלשונך. מי מצליח לזכור כל מה שהוא לומד? מי בשנה ג' יכול להגיד שהוא שולט שליטה מלאה בחלקים של התורה? אתה לא צריך להתחיל מחדש. אסור לוותר על כל מה שהשגת עד עכשיו. אתה צריך להסתכל בחיוב על השגך כמו שהם ואז ישמר מה שלמדת. תתדבק ברבותיך בישיבה וככל שהקשר שלך איתם יגדל כך תתקדם יותר. רבותיך יתנו לך את העצה הטובה ביותר. חזק ואמץ עלה והצלח.