• יש מניעה הלכתית להינשא?

נישואין עם אבי ילדי

הרב מיכאל יומטוביאן

י"ד אלול תש"ע
שאלה
אני בת 48 גרושה. העניין הוא שילדתי בגיל 25 את בתי הבכורה למי שהיה חבר חיים שלי ומסיבות שונות לא נישאנו מעולם. עד גיל 36 חיינו כמשפחה לכל דבר ועניין ונולדו לנו עוד בת ושני בנים סה"כ ארבע. לפני ארבע שנים נישאתי בשנית למורת רוחם של ילדי שעשו לנו את המוות והפכו את חיינו לגיהנום עד שבעלי החליט להתגרש, ועשינו זאת בהסכמה. אבי ילדי נשאר רווק כל חייו, ואת הילדים גידלנו באופן מוסכם חצי משמורת לו וחצי משמורת לי ללא דמי מזונות לשום צד. גם בענייני רכוש נפרדנו בהסכמה. לפני שלושה חודשים נפגשנו, אני ואבי ילדי בלחץ הילדים (שבגרו) והחלטנו לחזור ולנסות לחיות חיים משותפים. אני מסכימה רק בתנאי שנינשא כדת. למרות שאני בעלת רכוש ואבי ילדי בעל רכוש אני חושבת שנסתדר. האם העובדה שלא נישאתי לאבי ילדי מעולם ולמרות שנישאתי לאיש אני יכולה להינשא או כפי שנמסר לי מכיוון שחייתי חיי משפחה אם גבר למרות שלא נישאנו אני הייתי נחשבת לרעייתו ללא כתובה ואז אני למעשה נמצאת במצב של גרושה שנישאה לאחר ומבקשת לחזור לבעלה הראשון?
תשובה
ראשית אציין, שחיים של זוג ללא חופה וקידושין הוא דבר אסור ונחשב לעבירה חמורה מצד עצמו מעבר לאיסור חיי אישות עם אישה נידה. על עבירה חמורה זו אתם צריכים לשוב בתשובה. אמנם אישה שנישאה לאדם ונתגרשה ממנו ונישאה לאחר אסורה לחזור לבעלה הראשון לאחר שנתגרשה מהאחרון, אך דין זה נכון רק כשהאישה היתה נשואה לראשון ולא כשחיה איתו ללא חופה וקידושין. לכן לפי מה שאת מתארת מותר לכם להינשא. הרב מיכאל יומטוביאן