• שבת ומועדים
  • ארבעת המינים

אתרוגים מורכבים

הרה"ג דוב ליאור

ל תשרי תשע"א
שאלה
אתרוג מורכב מהו? האם האתרוג מורכב עם פרי אחר? והאם האתרוג מורכב על כנה כמו עצי הדר אחרים? בברכה ושנה טובה.
תשובה
ישנם כמה טעמים שמובאים בפוסקים מדוע אתרוג מורכב פסול. טעם אחד הוא, שכתוב פרי עץ הדר (אתרוג) ופה לא מדובר באתרוג אלא במשהו אחר. טעם אחר הוא, שכיוון שנעשה בו איסור כלאיים הוא פסול. טעם נוסף הוא, שכתוב ולקחתם - שתהא לקיחה תמה, ואתרוג מורכב יש בו חלק שהוא לא אתרוג וממילא זה פסול של חסר. לפי טעם זה, האיסור הוא רק ביום הראשון כי בשאר הימים פסול חסר אינו מעכב. למעשה הכריעו כמעט כל גדולי ישראל וכן פסק המשנה ברורה, שאתרוג מורכב פסול.