• קדיש

כמה קדישים יש לומר ביום

הרה"ג דוב ליאור

ה כסלו תשע"א
שאלה
ברצוני לשאול מספר שאלות בנושא הקדיש (לפי מנהג האשכנזים) 1. מבחינת ההלכה כמה קדישים יש לומר ביום / בתפילה, והכוונה הן במשך השנה והן ביום זיכרון? 2. האם יש חיוב / מצווה להרבות בקדישים או שאין חובה? 3. אם זה ביכנ’ס בו נוהגים שכל קדיש נאמר ע’י מתפלל אחד בלבד ניתן להסתפק בקדיש אחד? במשך ה-11 חודשים אחרי פטירת אבי נהגתי לומר את כל הקדישים, וגם קדיש שנאמר ע’י מתפלל אחר אני אמרתי איתו בשקט. האם נהגתי נכון? כך למעשה אני ממשיך היום בימי זיכרון.
תשובה
1. בתפילה בציבור קבעו 7 קדישים. היום נוהגים לעשות כמה פעמים קדיש יתום, מי שקשה לו אז שיגיד לפחות קדיש יתום אחד בכל תפילה. 2. כתוב מפורשות שלא להרבות בקדישים. 3. כן. לא נכון להגיד את הקדיש בלחש, כל העניין של קדיש זה שיהיה בציבור שיענו אמן על הקדיש.