• שבת ומועדים
  • הדלקת נרות

הדלקת חנוכיה בשמן זית עם בעיית כשרות

מכון התורה והארץ

כ"ה כסלו תשע"א
שאלה
קיבלתי מחבר חקלאי בקבוק שמן זית ללא כשרות. השמן באיכות מעולה ומיועד לאכילה. נמנעתי מלאכלו מטעמי כשרות. האם מותר לכתחילה להדליק חנוכיה בשמן זה? בעיקרון, האם בעיית כשרות זו היא גורם להפסדת השמן (זריקתו)?
תשובה
אם יש חשש ערלה בשמן אין להשתמש בו בחנוכה, מכיוון שערלה זה דבר שהוא איסורי הנאה, וכמו כן איננו בטל בתערובת (אלא במאתיים). לגבי תרומות ומעשרות אפשר לעשר כעת. ולעניין תוספים אחרים נראה שאין לחוש בנר חנוכה. על כן כדאי לשאול את החבר האם העצים הם חדשים או ותיקים, במקרה שהעצים ישנים אין חשש ערלה ולעניין תרו"מ אפשר לעשר מהשמן, ואז אפשר להשתמש בשמן זה. חנוכה של אורה ותורה הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון