• שאלות כלליות

שוברים קולנוע בהנחה

הרב יצחק גרינבלט

י"א אדר א' תשע"א
שאלה
בס"ד שלום, האם מותר לי לתת שוברים לקולנוע בהנחה שיש לי למרות שאני יודעת שאין תעודת כשרות על הכיבוד שם? ראוי לציין שאני בעצמי הולכת לסרטים ואוכלת פופקורן ושותה שתיה לאחר שבדקתי את הכשרות על המוצרים על השמן, מלח ועל גרעיני הפופקורן ועל הקולה- אני יודעת שזה בעייתי כי אין תעודת כשרות אך אני חוזרת בתשובה וכרגע קשה לי לוותר על ההנאות האלה. השאלה היא האם מותר לי לקנות שובר לקולנוע שכולל את כל הכיבוד של הקולנוע ביודעי מראש שאין תעודת כשרות אך ייתכן שיש כשרות על כל אחד מהמוצרים בנפרד למעט דבר אחד שאמרו לי בקולנוע שהוא מחו"ל ואין עליו תעודה? או שאני יכולה לקנות שוברים לקולנוע וזאת החלטה שלהם מה לקנות ואם לאכול (השובר כולל כיבוד באותו מחיר אז כך בוודאות שהם יאכלו). בכלל יוצא לי לראות הרבה דתיים גם נראים חזקים מאד ולא בתחילת דרכם שאף שותים קולה ואוכלים פופקורן שזה מפתיע אותי אשמח להסבר על זה. תודה.
תשובה
בס"ד שלום רב. שאלה יפה מאוד שאלת. אסור לאדם לאכול אוכל לא כשר. אף אסור לו לתת לאחר אוכל לא כשר, שכן על ידי כך הוא מכשיל אותו. כשאדם לא עושה זאת ישירות, אלא לשני יש רק אפשרות והוא לא נותן לו ביד, במקרה זה מותר,, כיוון שלא ברור שמדובר באוכל לא כשר ובפרט שהם יכולים לקחת אוכל כשר. באופן כללי, אנו אומרים שאדם לא יקנה אפילו אוכל כשר במקום שאינו כשר כי הדבר עלול לגרום לדברים לא טובים, הן חיזוק המקום שרואה שאין לו צורך בכשרות שכן בכל מקרה יקנו בו והן בגלל דוגמא אישית וחילול ה'. בשלב שלך, שאת בתהליכים של חזרה בתשובה, את יכולה להקל בכך. אך לאחרים תודיעי להם את המצב וזו תהיה החלטה שלהם מה לקנות ואיך. לגבי דתיים שקונים שם, לדעתי לא טוב הם עושים, ולצערי, יש אנשים המוגדרים דתיים שפחות מקפידים על הדברים או שלא יודעים וחושבים שהואיל והאוכל שהם אוכלים כשר אין בכך בעיה. כמובן שחשוב גם לדעת שכיום בקולנוע יש גם כן דברים מאוד לא טובים, ולכן חשוב מאוד לשקול איזה סרט רואים, שלפעמים ההכשלה של האחרים בראיית סרטים לא טובים יותר גרועה מההכשלה באכילה. שיהיה בהצלחה, ואשמח לעזור עוד. תרגישי חופשיה לפנות אלי ישירות אל כתובת האימייל שלי, ואשמח לענות לך במהירות גדולה הרבה יותר. בברכה, הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com