• שבת ומועדים
  • שנים מקרא ואחד תרגום

פגיעה בערבים כ"תג מחיר"

הרב אליעזר מלמד

ז אדר א' תשע"א
שאלה
האם זה נכון שהרב הביע תמיכה בפעילות 'תג מחיר' היינו בפגיעה בערבים בתגובה להריסה בתים? ואם לא מדוע הרב לא מנצל את הטור הפופלרי שלו כדי להסביר את דעתו?
תשובה
לא הבעתי אף פעם תמיכה בפגיעה של אנשים פרטיים בערבים או ברכושם, גם לא בתגובה להריסת בתים. פעילות 'תג מחיר' שהתארגנה על ידי ועדי מתיישבים היתה ברורה מאוד - הפגנות מחאה בכבישים ובצמתים, כאשר המגמה היתה למחות ולגרום לצבא להקצות כוחות רבים מאוד על כל הרס בית. שכן להפגין מיד במקום ההרס קשה, שהרי הצבא בא להרוס בהפתעה, אבל ליצור לאחר כמה שעות הפגנות במקומות רבים, שיגרמו להקצאת כוחות רבים – אפשר. על פעילות זו כתבתי שהתברר שהיא יעילה, לכן גורמים בשמאל ובתקשורת ושר הבטחון כל כך מנסים להשמיצה ולמונעה, למרות שהזכות להפגין היא אחת מהזכויות הבסיסיות של אדם. אינני צריך להודיע את דעתי בעניין זה ברבים, מפני שאותם מתנחלים חלוצים ומסורים שעסקו בהפגנות הללו מכירים את עמדותי, וכלפי חוץ אין לי בזה צורך, הרי הדברים שאני כותב ברורים ואין בהם תמיכה באלימות. גם מארגני 'תג מחיר' דברו ברור על הפגנות. מי שרוצה להשמיץ ולומר שמגמת המחאה הזו היא אלימות, גם אם נכחיש, ימצא דרכים אחרות להשמיץ, ואז נצטרך לעסוק יומם ולילה בהכחשות והתנצלויות. וסגנון זה של התנצלות והצטדקות לא מועיל, ועל כך כתבתי כמה פעמים ברביבים.