• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

אמונה ובטחון על פי ר’ נחמן

הרב יצחק גרינבלט

ה אדר ב' תשע"א
שאלה
כבוד הרב, רציתי לדעת, ע"פ ר’ נחמן, כיצד ניתן לצוות על אמונה? וכיצד ניתן לצוות על אדם שלא יפחד במלחמה? הרי אלה דברים ריגשיים. ומה ההבדל בין אמונה לבטחון? תודה רבה
תשובה
שלום רב. שאלה יפה מאוד שאלת. ואכן זו שאלה לא רק על רבי נחמן מברסלב, אלא כבר על רבנו משה בן מימון (הרמב"ם) שבמניין המצוות שלו מנה כמצוה ראשונה את מצוות האמונה, וכבר שאלו עליו המפרשים איך אפשר לצוות על דבר זה? תשובות רבות נאמרו בעניין, ואחת מהן היא של בעל ספר מצוות קצר, שכתב שהמצווה היא להגיע לאמונה. הכוונה היא לברר את נושאי האמונה, ללמוד אותם ולהבין אותם וממילא לחיות אותם. אנשים רבים נוטים לחשוב שאמונה היא דבר רגשי, אבל מלמדים אותנו גדולי ישראל שאמונה איננה רגש אלא היא משהו שה' שתל בנו בתוכנו כחלק מהטבע שלנו. ולכן ילד קטן באופן טבעי מאמין בה'. אך במהלך החיים אנו נדרשים להתמודד עם דברים שונים, והתמודדויות אלו מקהות את האמונה שלנו. לכן אנו צריכים ללמוד את האמונה, לענות לעצמנו על הקושיות שמתעוררות לנו ולהתקדם מכך. האמונה איננה שכל, אבל היא מתחזקת על ידי השכל, והשכל עוזר לאדם לסלק את הקושיות מהאמונה ולפתוח לפניה את היכולת לזרום באופן טבעי באדם. לכן לימוד האמונה חשוב כל כך. בנושא הבטחון בה', זו שאלה נוספת וחשובה מאוד. הבטחון בה' הוא שהאדם מחזק את התפיסה אצלו שכל מה שקורה איתו מכוון על ידי ה' לטובתו. אדם שמצליח להפוך תפיסה זו לדרך חיים נהיה רגוע מכל מה שעובר עליו. כמובן שיש מקום רב להאריך בדברים, אך אינני רוצה להכביד, ואם תרצה פנה אלי אל האימייל שלי, ואשמח להיות בקשר ולעזור בתחומים מוספים. כמו כן אתה מוזמן לקרוא את המאמר המופיע בקישור הבא: http://acheinu.co.il/?CategoryID=210&ArticleID=1761 בברכת הצלחה רבה, הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com