• שאלות של מורים

הוראת תנ"ך לחינוך מיוחד

הרב ש. יוסף וייצן

י"ד סיון תשע"א
שאלה
שלום וברכה! אנו סטודנטית לחינוך מיוחד ותנ"ך ושנה הבאה כבר נהיה מורות בעז"ה. רציתי לשאול, האם יש בעיה עם הגשמה של דמויות תנ"כיות ע"י הצגה ציור וכדומה בשיעורי תנ"ך שנעביר לחינוך המיוחד? רוב האוכלוסיה הזו זקוקה להרבה המחשות, איורים והצגות על מנת שהחומר יובן ויטמע, אם אכן זו בעיה כיצד ניתן להתמודד עמה ולהעביר את החומר לחינוך מיוחד בצורה הראויה מהפן הדתי ומהפן הדידקטי? כמו כן, האם יש קשר בין רמת הפיגור והלקות לאופן בו ניתן להעביר את השיעורים בתנ"ך? אשמח ממש להכוונה ברורה ומפורטת עד כמה שניתן. תודה רבה.
תשובה
לדעתי, כל המחשה שמקרבת את הדמויות אל עולמם של הילדים היא מותרת. כשם שבדיבור אנו מציירים את הדמות ומביאים אותה כפי עניות דעתנו, כך גם בהמחשה. מה שלילדים רגילים אנו עושים בדיבור את עושה לילדים עם צרכים מיוחדים בהמחשה. כמובן שאנו תמיד אומרים שזה ההבנה שלנו ושזה רק תחפושת אחת של הדמות ואילו את הדמות במילואה אנו לא יכולים להביא. אולי בכדי להדגיש זאת כדאי להביא לילדים את אותה דמות פעם בלבוש אחד ופעם בלבוש אחר. פעם להביא את דוד המלך יושב בבית המדרש ופעם להביא את דוד המלך הלוחם. כך גם תצליחי להמחיש לילדים שיש צדדים שונים בדמות שעליה אנו מדברים.